Site Loader

hoe ontdekt men exoplaneten?geschiedenis exoplanetenIn 1991 ontdekte men in Engeland een regelmatige verandering in de pulsfrequentie van de pulsar in het sterrenbeeld Schild.

Men dacht eerst dat dit veroorzaakt werd door een planeet maar dat bleek later niet te kloppen. Datzelfde jaar nog werden echte exoplaneten ontdekt door Aleksander Wolszcan en Dale Frail in het observatorium van Puerto Rico (Bonma, 2018). Het waren twee exoplaneten met ongeveer dezelfde massa als de aarde. één van deze exoplaneten ligt op zo’n 1000 lichtjaar afstand in de richting van het sterrenbeeld Maagd. De astronomen waren verrast om planeten aan te treffen rond een pulsar, aangezien de pulsar zelf het overblijfsel is van de ontploffing van een supernova. In 1994 werd bij diezelfde pulsar een derde planeet ontdekt met een gelijkaardige massa als die van onze maan. In 1996 vonden ze een vierde planeet waarvan de massa overeenstemt met de massa van Saturnus.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

In 2002 echter werd de eerste claim teruggetrokken waardoor het pulsarsysteem nu drie exoplaneten telt. De eerste exoplaneet rond een normale ster werd in 1995 ontdekt door de Zwitserse astronoom Michel Mayor. Deze ster heet Pegasi en bevindt zich in het sterrenbeeld Pegasus.

Na deze ontdekking volgden vele andere ontdekkingen van exoplaneten en zelfs van complete exoplaneten stelsels zoals bijvoorbeeld Upsilon Andromedae. De zoektocht van exoplaneten gaat steeds verder en in 2006 waren er al meer  dan 200 ontdekt. Daar bovenop komt nog eens dat door de steeds beter wordende technologie men ook kleinere exoplaneten kan vinden wat voordien nog niet kon. methoden om exoplaneten te ontdekkenEr is een algemeen probleem om exoplaneten te ontdekken die te dicht bij sterren zijn omdat het tegenover die sterren erg zwakke lichtbronnen zijn. Door het licht van de nabije ster kunnen we geen licht onderscheiden van de exoplaneet zelf.

Dit komt omdat ze zelf geen licht uitstralen maar enkel het licht van de ster weerkaatsen en als die ster dus te dicht bij is wordt de planeet door de ster overstraald. Om deze reden kunnen telescopen enkel planeten waarnemen in zeer uitzonderlijke omstandigheden zoals wanneer de planeet zeer jong of zeer groot is (omdat ze dan nog zeer heet is kan ze worden opgemerkt door sterke infrarode straling). Een andere uitzonderlijke omstandigheid is wanneer er geen of een zwakke lichtbron/ster in de buurt is. Hier zijn al een paar methoden genoemd maar nu zal ik ze allemaal en volledig bespreken.

Als eerste methode heb je dopplerverschuiving of astrometrie. Bij dopplerverschuiving worden er veranderingen in de bewegingen van een ster gemeten. Een planeet beweegt omheen de ster door zwaartekracht maar dat betekent ook dat de ster zelf in de richting van de planeet wordt getrokken. Deze twee draaien dus rond een gemeenschappelijk zwaartepunt. Wanneer de planeet zwaar genoeg oftewel de ster niet te zwaar is, dan kan de beweging van de ster vanaf de aarde gemeten worden . Dat is wel enkel mogelijk indien de ster in onze richting beweegt want enkel de radiële snelheid wordt gemeten. Vanuit het tijdsverloop en de grootte van de metingen wordt de baan en de massa van de exoplaneet bepaald. Een andere methode is de transitmethode.

De transitmethode werkt eigenlijk als een soort van verduistering. Wanneer de maan tussen de aarde en de zon komt de staan valt er een schaduwplek op onze aarde. Bij de transitmethode gebeurt hetzelfde.

De exoplaneet dekt dus een deel van de ster af wanneer hij zich in zijn baan tussen ons en de ster bevindt. Doordat de exoplaneet ertussen staat verandert de lichtintensiteit van de ster en zo kan men ineens een berekening maken van de omloopsnelheid van de planeet. Op 5 november in 1999 werd voor het eerst met behulp van de transitmethode een exoplaneet ontdekt in het sterrenbeeld Pegasus.

Nog een methode is de pulsar timing. Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt. Op aarde kan men deze straling waarnemen in de vorm van snelle pulsen.

Indien er afwijkingen zijn in deze pulsen kan dat verklaard worden door een exoplaneet die rond de pulsar beweegt. Je kan ook exoplaneten ontdekken door middel van de zwaartekrachtlens. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een microlens-effect dat wordt veroorzaakt door een ster en een planeet die dan achter een achterliggende ster schuiven. Hierdoor buigt de zwaartekracht van het stelsel licht van de ster op de achtergrond af en veroorzaakt daardoor voor korte tijd een uitstulpsel op het lens-effect. Door op deze manier te werk te gaan heeft men ook al vele exoplaneten ontdekt. Op 22 juni 2003 werd de eerste exoplaneet met behulp van deze methode ontdekt.

Dan heb je nog de methode die gebruik maakt van stofschijven rond sterren. Soms verzamelt er zich in de ruimte stof rond een ster. Het stof straalt in het infrarood waardoor men sommige exoplaneten vermoedt zoals Epsilon Eridani. Maar er is geen zekerheid want het zou ook iets anders kunnen zijn dan een exoplaneet. Deze methode is dus eigenlijk niet zo betrouwbaar en wordt dus ook niet vaak gebruikt. De laatste methode is de methode van eclipserende dubbelsterren.

Dit zijn om elkaar draaiende sterren die elkaar verduisteren. Vanuit de aarde kunnen we in hun lichtkrommes de aanwezigheid van een exoplaneet bespeuren. figuur 1Toekomstig onderzoek naar exoplanetenIn de toekomst zal de zoektocht naar exoplaneten niet enkel efficiënter maar ook meer succesvol verlopen. Door steeds nieuwe ontdekte technologieën is men tot steeds meer en meer in staat tegenwoordig.

Zo zijn er al een paar onthulde toekomstige technieken en experimenten die er belovend uitzien. Zo een eerste techniek die op sommige plekken al verwezenlijkt wordt is het samenwerken tussen verschillende telescopen op verschillende plekken op Aarde. Dit wordt gecontroleerd door computers.

Ook sommige telescopen die in de ruimte hangen nemen hieraan deel. Het samenwerken tussen al deze telescopen zorgt ervoor dat er een veel hogere lichtopbrengst is en hoe meer licht er is, hoe meer je kan zien. Binnen deze nieuwe techniek zijn er 2 nieuwe projecten gepland. Het eerste project zou normaal al in 2007 gelanceerd moeten zijn geweest maar door geldgebrek is het voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het uitstel lijkt nu wel afstel te worden. Er gaat namelijk meer aandacht uit naar een bemande vlucht naar de maan en Mars dus zal hiervoor waarschijnlijk geen budget komen.

Het tweede project noemt project Darwin. Deze opdracht is voorgesteld door het Europees ruimte-agentschap met als doel het vinden van exoplaneten waar leven mogelijk is. Dit doel zullen ze bereiken door gebruik van 3 verschillende telescopen van maar liefst 3 meter groot die verbonden zijn met een communicatiesatelliet. Weer door de hogere concentratie aan licht die ze hiermee kunnen bereiken kunnen ze dus een veel scherper beeld krijgen. Het verkregen beeld zou zelfs scherper zijn dan de Hubble-ruimtetelescoop. Ook dit project echter lijkt minder aandacht te krijgen dan voorheen door de toekomstige vlucht naar de maan en Mars.

Deze projecten krijgen voorrang. Maar uitstel is geen afstel voor het Darwin project. figuur 2 Een andere toekomstige technologische verfijning bij de zoektocht naar exoplaneten zijn de spiegels in de telescopen. Deze spiegels hebben tegenwoordig steeds grotere diameters. Omdat ze groter zijn moet de vorm ook wat aangepast worden.

Een andere methode om de spiegels groter te maken is door vele zeshoekige spiegels aan elkaar te voegen. Je kan ook een virtuele grotere spiegeldiameter verkrijgen door verschillende kleinere spiegels op een bepaalde afstand van elkaar te plaatsen en vervolgens met de computer deze beelden tot één verwerken. In de toekomst zal er een nieuwe satelliet gebouwd worden. Deze zal de EChO noemen en is ontworpen om in korte tijd veel exoplaneten op te sporen.

Deze toekomstige nieuwe satelliet is erg veelbelovend voor veel sterrenkundigen. Ze hopen dat deze satelliet in staat is om exoplaneten met buitenaards leven te ontdekken waar eventueel mensen op zouden kunnen wonen. Er is dan enkel nog een probleem met de reisafstand.

Post Author: admin

x

Hi!
I'm Dora!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out